Rozliczamy akcyzę zdalnie w całej Polsce. Rejestrujemy samochody w Warszawie. Działamy od 2008 r.
Zadzwoń do nas
Napisz do nas
kontakt@akcyzawarszawa.pl
Wyślij nam dokumenty auta – sprawdzimy, od czego zacząć. Akcyza Warszawa
O Firmie
Właściciel serwisu: Mariola Ślęczkowska
REGON: 141314025
NIP: 4960058650
Adres biura
Aleja krakowska 157 02-180 Warszawa
Kończy się leasing albo po prostu nie chcesz już trzymać auta w ewidencji środków trwałych. Chciałbyś przekazać je dziecku, małżonkowi albo rodzicowi — bez podatku, bez zbędnych formalności. Czy to możliwe?
W skrócie: darowizna auta nie daje darczyńcy przychodu w PIT. Obdarowany sprzeda auto bez PIT po upływie pół roku od końca miesiąca nabycia (art. 10 ust. 1 pkt 8 ustawy o PIT). Najbliższa rodzina nie płaci podatku od darowizny, jeśli zgłosi ją na SD-Z2 w 6 miesięcy (art. 4a ustawy o podatku od spadków i darowizn). Jeśli przy zakupie odliczono VAT choćby w części, darowizna z firmy podlega VAT od ceny nabycia (art. 7 ust. 2 i art. 29a ust. 2 ustawy o VAT).
Poniżej opisujemy wszystkie warianty krok po kroku — dla JDG ze środkiem trwałym, dla leasingu oraz dla darowizny bezpośrednio z firmy.
| W skrócie: Darowizna samochodu wycofanego z firmy nie powoduje przychodu w PIT po stronie darczyńcy. Jeśli przy zakupie odliczano VAT — wycofanie do majątku prywatnego lub darowizna może powodować obowiązek rozliczenia VAT. Po stronie obdarowanego — najbliższa rodzina (grupa zerowa) jest zwolniona z podatku od darowizn po zgłoszeniu SD-Z2 w ciągu 6 miesięcy. Sprzedaż wycofanego auta przed upływem 6 lat od wycofania = przychód z działalności gospodarczej. |
| Scenariusz |
PIT |
VAT |
Podatek od darowizn |
| Darowizna ze środków trwałych firmy (JDG) |
NIE (darczyńca) |
TAK — jeśli odliczano VAT |
TAK (obdarowany) |
| Wycofanie do majątku pryw. + darowizna |
NIE (darczyńca) |
TAK przy wycofaniu (jeśli odl. VAT) |
TAK (obdarowany) |
| Leasing: wykup prywatny + darowizna (do końca 2026) |
NIE (darczyńca) |
NIE (brak odliczenia VAT przy wykupie pryw.) |
TAK (obdarowany) |
| Sprzedaż wycofanego auta przed upływem 6 lat |
TAK — przychód z DG |
TAK (23%) |
— |
| Sprzedaż po wycofaniu po upływie 6 lat |
NIE |
NIE |
— |
Jak widać, darowizna jest neutralna podatkowo dla darczyńcy — nie powoduje przychodu w PIT. Problem pojawia się przy VAT (gdy przy zakupie odliczono podatek) oraz przy sprzedaży przez obdarowanego zbyt szybko po otrzymaniu auta.
Sam akt wycofania samochodu z działalności i przekazania go na cele prywatne nie powoduje przychodu w PIT — ani w momencie wycofania, ani w momencie późniejszej darowizny. Przychód powstaje dopiero wtedy, gdy wycofane auto zostanie sprzedane przed upływem 6 lat od pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu wycofania.
Podstawa prawna: art. 10 ust. 2 pkt 3 ustawy o PIT. Jeśli więc wycofałeś auto ze środków trwałych w marcu 2026 roku, możesz je sprzedać bez podatku najwcześniej od 1 kwietnia 2032 roku.
To część, która sprawia najwięcej kłopotu. Wycofanie samochodu z firmy na cele prywatne jest traktowane jako nieodpłatna dostawa towarów podlegająca VAT — ale tylko wtedy, gdy przy nabyciu pojazdu podatnikowi przysługiwało prawo do odliczenia VAT (art. 7 ust. 2 ustawy o VAT).
Co to oznacza w praktyce:
W miesiącu, w którym dokonujesz darowizny lub wycofania, ujmujesz ostatni odpis amortyzacyjny. Niezamortyzowana część wartości początkowej samochodu nie stanowi kosztu podatkowego — przepada. Nie ma też obowiązku korygowania wcześniej dokonanych odpisów amortyzacyjnych.
Można też dokonać darowizny auta będącego środkiem trwałym bez wcześniejszego wycofania go na cele prywatne. Skutki podatkowe są podobne:
Ważne jest, aby w obu przypadkach pamiętać o kwestii VAT.
Przez lata schemat wygląda tak: przedsiębiorca kończy leasing operacyjny, wykupuje auto do majątku prywatnego (faktura wykupowa nie trafia do firmy), a następnie przekazuje pojazd w darowiźnie najbliższej rodzinie (małżonkowi, dziecku). Obdarowany po 6 miesiącach może sprzedać auto bez PIT.
Ten schemat jest wciąż legalny i działający — z jednym zastrzeżeniem:
| UWAGA: Zmiany planowane, ale NIEZATWIERDZONE na 2026 Ministerstwo Finansów planowało projekt UD116 wydłużający okres 6 miesięcy do 3 lat (dla darowizn od 1 stycznia 2026 r.). Projekt NIE został jednak uchwalony przed końcem listopada 2025 roku — co oznacza, że w 2026 roku obowiązują STARE zasady: 6 miesięcy po darowiźnie to nadal wystarczający okres do sprzedaży bez PIT. |
Ważny warunek: faktura wykupowa nie może trafić do firmy. Przedsiębiorca płaci za wykup z własnych środków prywatnych — i od razu auto staje się jego majątkiem osobistym, nie firmowym. W takiej sytuacji:
| Uwaga: brak kosztów przy późniejszej sprzedaży Jeśli obdarowany sprzeda auto przed upływem 6 miesięcy — zapłaci PIT od całej ceny sprzedaży. Nie może odliczyć kosztu wykupu leasingu ani innych wydatków poniesionych przez darczyńcę. Podstawa opodatkowania to pełna kwota ze sprzedaży. |
Obowiązek podatkowy od darowizny spoczywa wyłącznie na obdarowanym, nie na darczyńcy. Przedsiębiorca przekazujący auto nie płaci żadnego podatku od darowizny — płaci (ewentualnie) VAT, ale to odrębna kwestia.
| Grupa |
Kto należy |
Kwota wolna |
Warunek zwolnienia |
| 0 (zerowa) |
Małżonek, dzieci, wnuki, rodzice, dziadkowie, rodzeństwo, ojczym, macocha |
bez limitu |
Zgłoszenie SD-Z2 w 6 miesięcy |
| I |
Teściowie, synowa, zięć |
36 120 zł |
Standardowe zasady |
| II |
Rodzeństwo rodziców, dzieci rodzeństwa |
27 090 zł |
Standardowe zasady |
| III |
Pozostali (w tym znajomi) |
5 733 zł |
Standardowe zasady |
Warunek zwolnienia dla grupy zerowej: zgłoszenie darowizny na formularzu SD-Z2 w ciągu 6 miesięcy od dnia przekazania pojazdu. Można to zrobić online przez e-US lub papierowo w urzędzie skarbowym właściwym dla obdarowanego. Brak zgłoszenia w terminie = obowiązek zapłaty podatku od całej wartości, nawet dla najbliższej rodziny.
Darowizna samochodu nie wymaga formy notarialnej — wystarczy umowa pisemna. Powinna zawierać:
Umowę darowizny samochodu należy też przedstawić w wydziale komunikacji przy zmianie właściciela w dowodzie rejestracyjnym. Na przerejestrowanie nowy właściciel ma 30 dni od daty darowizny.
Krok 1: Wycofaj auto z ewidencji środków trwałych — sporządź protokół wycofania z datą i wartością rynkową pojazdu. Ujmij ostatni odpis amortyzacyjny.
Krok 2: Rozlicz VAT — jeśli przy zakupie auta odliczono VAT (w całości lub częściowo), sprawdź z księgowym, czy wycofanie rodzi obowiązek naliczenia VAT należnego od ceny nabycia pojazdu (art. 29a ust. 2 ustawy o VAT).
Krok 3: Sporządź umowę darowizny — pisemną, z pełnym opisem pojazdu i wartością rynkową. Podpisy obu stron.
Krok 4: Zgłoszenie SD-Z2 — obdarowany (nie darczyńca) składa formularz do urzędu skarbowego w ciągu 6 miesięcy od daty darowizny. Zwolnienie z podatku od darowizn dla grupy zerowej — warunkowo.
Krok 5: Przerejestrowanie pojazdu — nowy właściciel ma 30 dni na zgłoszenie zmiany w wydziale komunikacji. Potrzebna umowa darowizny, dowód rejestracyjny, OC, badanie techniczne.
Krok 6: Poinformowanie ubezpieczyciela — zmiana właściciela powoduje rekalkulację polisy OC. Nowy właściciel może też zawrzeć własną umowę OC.
Obdarowany mieszka w Warszawie? Przerejestrowanie auta po darowiźnie możemy załatwić za niego – wycenę podamy po wysłaniu zdjęć dokumentów. Pytania o PIT i VAT skieruj do księgowego. Kontakt / WhatsApp 509 274 704
Czy wycofanie samochodu z firmy i darowizna to to samo?
Nie — to dwie odrębne czynności. Wycofanie to wykreślenie auta z ewidencji środków trwałych i przeniesienie do majątku prywatnego. Darowizna to przekazanie go innej osobie. Można też dokonać darowizny bez wcześniejszego wycofania — bezpośrednio ze środków trwałych firmy.
Czy darowizna auta z firmy powoduje przychód w PIT?
Nie. Darowizna — zarówno ze środków trwałych, jak i po wycofaniu do majątku prywatnego — nie powoduje przychodu podatkowego po stronie darczyńcy. Przychód z działalności powstaje dopiero przy sprzedaży wycofanego auta przed upływem 6 lat od wycofania.
Kiedy należny jest VAT przy wycofaniu auta z firmy?
VAT należny pojawia się przy wycofaniu, jeśli przy nabyciu pojazdu przysługiwało prawo do odliczenia VAT. Zarówno przy odliczeniu 50% (auto osobowe), jak i przy pełnym odliczeniu wycofanie może generować VAT; podstawą opodatkowania jest cena nabycia, a nie wartość rynkowa (art. 29a ust. 2 ustawy o VAT).
Czy małżonek musi płacić podatek od darowizny samochodu z firmy?
Nie — jeżeli darowizna zostanie zgłoszona na formularzu SD-Z2 do urzędu skarbowego w ciągu 6 miesięcy od przekazania pojazdu. Małżonek należy do zerowej grupy podatkowej, która jest całkowicie zwolniona z podatku od darowizn bez limitu wartości.
Czy schemat leasing-wykup prywatny-darowizna nadal działa w 2026 roku?
Tak — w 2026 roku obowiązują stare przepisy (6 miesięcy). Projekt UD116 Ministerstwa Finansów, który miał wydłużyć ten okres do 3 lat, nie został uchwalony przed końcem 2025 roku.
Wycofanie samochodu z firmy i jego darowizna to jedna z niewielu czynności, które można przeprowadzić bez podatku dochodowego po stronie osoby przekazującej. Ale diabeł tkwi w VAT i w kolejności działań.
Jeśli przy zakupie auta odliczałeś VAT — porozmawiaj z księgowym zanim podpiszesz protokół wycofania. Jeśli nie odliczałeś VAT (np. kupiłeś auto od osoby prywatnej) — procedura jest prostsza. W każdym przypadku pamiętaj o SD-Z2 dla obdarowanego w ciągu 6 miesięcy.
Potrzebujesz więcej wiedzy?